2014. február 22., szombat

Ádám vendégház, Tolcsva

Tolcsva környékén pihentem pár napot és ismét az Ádám vendégházban szálltam meg. Arra gondoltam, hogy ezúttal töltök fel néhány képet a vendégházról, hátha más is kedvet kap arra, hogy eltöltsön ott néhány valóban pihentető, szép napot. A vendégház által nyújtott szolgáltatásokon nem fog múlni.

Tolcsva és a környék bővelkedik látnivalókban. Ez itt a Zemplén.Az apartman konyhája. Vízforraló, mikró, kávéfőző, villanytűzhely ... edények, felszerelések.

Van hűtő is.

A szoba. Két ágy, két pótágy.

A televízióban sok-sok csatorna, ha este tévézni lenne kedved.

A fürdőszoba. A zuhanyzó rész hátul balra.

A vendégház rendelkezik közösségi térrel is a nagyobb csoportok fogadására. A polcon festett üvegek kínálnak látnivalót.

Az udvar elülső része.

Az udvar hátsó része, ha esik az eső és borult az ég.

Az udvar hátsó része augusztus elején.

Szabadtéri főző/sütő alkalmatosságok.

Majdnem ugyanaz nyáron.

Régi kellékek. Kupa, tejeskanna, tekenyő.

Az udvar a másik irányból.

A vendégház portálja.

Tolcsva látképe eső után. Az út még nedves.


2014. február 21., péntek

Két-bükkfa-nyereg - Szakó-nyereg - Két-bükkfa-nyereg

A Két-bükkfa-nyeregtől indultam. Az egy nagyon jó hely induláshoz. Busszal is elérhető, van parkoló is, és minden irányban indulnak turista utak. Egy kis fantáziával igazán élvezetes túraútvonalakat lehet kitalálni akár a helyszínen.

A Z+ jelzést követtem kelet felé a dobogókői Rezső-kilátóig. A Rezső-kilátó után a P jelzésen haladtam balra egészen a Szakó-nyeregig. A Szakó-nyeregnél ismét balra tértem a Z+ jelzésen és leereszkedtem a Hoffmann-vadászházhoz. A vadászház után délnek fordultam a Z4 jelzésre. A Z4 és Z jelű utak találkozásánál balra fordultam és néhány méter emelkedő után visszaértem a Két-bükkfa-nyereghez.

Ez egy látványos körút. Az út minden szakaszán van mit csodálni. Hossza a szükségszerűen felmerülő kisebb kitérőkkel együtt 10-11 kilométer. Egy átlagos túratempóban ez a távolság 4-5 óra alatt lesétálható. Persze nem teljesítménytúra tempóra gondoltam.

Szóval ez akár egy egész napos családi túra útvonala is lehet.

Jó kirándulást!


A Z+ jelzés a Két-bükkfa-nyereg közelében. Ha Dobogókőre igyekszem, akkor általában a Két-bükkfa-nyeregtől gyalog megyek a Z+ jelzésen. Egy kicsi mozgás mindenkinek kell.

Már meg is érkeztem a Rezső-kilátóhoz. Nem vonom kétségbe a légvonalban 679 méterre lévő Dobogó-kő által nyújtott panoráma szépségét, de kijelentem, hogy amit a Rezső-kilátó nyújt, az is valami.

Pilismaróti-öböl, Dömös, Szent-Mihály-hegy, Hegyes-tető, Rám-hegy. A legismertebbek.

A Pilismaróti-öböl, a Dunán túl a Börzsöny.

Dömös, Szent-Mihály-hegy, Hegyes-tető, Rám-hegy.

Ennél az elágazásnál a P jelzést kövesd egyenesen. Ha jobbra térsz, akkor könnyen a Rám-szakadéknál találod magadat.

A P jelzés egy szakaszán a Dunakanyar páratlan látványa kísér.

Pilismarót

Visegrád

Aztán beérsz a fák közé. Ez is nagyon szép, csak kicsit másképp. Ennek a pihenőnek mindig elfelejtem a nevét. Van ilyen. Úgy látom már javítva volt. Gondolom ledöntötték. Ez van.

A Tost Gyula-obeliszk. Itt is van pihenő.

Az Ilona-pihenő, nem messze a Tost Gyula-obeliszktől. A sziklán Hegyi Szent Bernát emléktáblája.

Leértem a Hoffmann-vadászház szintjére, ahol belecsöppentem egy futóversenybe.

A Hoffmann-kunyhó

Gázló a Pilismaróti-patakon. Erre vezet a Z4 jelzés.

A Z4 jelzés egy antikolt szakasza. Ez bizony beszakadt.

Mexikó-pusztához közeledve ismét látni hegyeket.

Ez a mexikó-pusztai szálalóerdő bemutató területe. Tölgy és nemes keménylomb elegyes bükk.

Szóval ilyen a szálalóerdő. Nekem tetszik.

Kilátás Mexikó-pusztáról.

Hazafelé most végre megálltam és lefényképeztem Pilisszentkeresztet és környezetét. Balról jobbra. Oszoly, Csúcs-hegy, Nagy-Kevély, Kis-Kevély, Hosszú-hegy.

Az út diagramja. A végén (8 és 11 között) lassíthatsz, ha úgy érzed.

2014. február 14., péntek

Pilisszentászló fölött

Szeptemberben bejártam a Pilisszentlászló fölötti részt. Bevallom el is tévedtem, nem azon az úton sikerült visszaérnem a kiindulási pontra, amelyen terveztem, hanem egy másikon. Pedig a zsebemben volt a GPS ...

A Hegytető pihenőtől indultam a Pap-rétre. Ezúttal nem a Koo jelzésen, az aszfaltozott úton mentem végig, hanem rátértem a Pc és P jelzésekre. Így nem aszfalt volt a lábam alatt, hanem ösvény és esetenként meredekebb lejtőket kellett leküzdenem fel vagy le, mint az aszfaltúton.

A Pap-réttől a Poo jelzést követtem az N47 44.904 E19 01.265 pontig, aztán visszafordultam. Tulajdonképpen a Sasfészek vadászházat szerettem volna megnézni (N47 45.170 E19 01.607). Már közel jártam, de ezúttal elmaradt.

Fordulás után visszakapaszkodtam a Pap-rétre. Közben találkoztam (jó)néhány teljesítménytúrázóval. Az N47 44.396 E19 01.307 ponton volt egy ellenőrző és frissítő pontjuk, ahol jelentkezniük kellett és néhány pillanatot liheghettek, frissülhettek.

A Pap-rét után a Pc jelzésen szerettem volna kerülni jobbra, ebből lett a P jelzés és a Poo jelzés, ami majdnem ugyanaz, de mégsem. Szoktam mondani másoknak, hogy ne az utat kövesd, hanem haladj jelzéstől jelzésig, akkor nem tévedsz el. És legalább az elágazásoknál "gyere ki alfából" ...

Jó kirándulást!


Ez a tisztás a Szarvas-szérű. A szérű jelentése kör alakú térség. Itt több jelzés is előfordul, úgymint: K, P, Pc és Koo.

Ez az ösvény a K és a P jelzést is viseli. Kellemes, szellős, jól járható út.

Megérkeztünk a Pap-rétre.

A Pap-réten, mint mindig, most is tömeg van, csak nem látszik. :)

Jobbra a fák alatt asztalok és padok vannak és egy csoport. Rengetegen vannak és nagyon hangosak. Na én megyek is.

Egy irtás kellős közepén áll ez a fa. Valahogy megúszta.

Mindenfelé őszi kikerics virágzott.

Csodás.

Valahol a Poo és K+ közös szakaszán. Hatalmas fák.

Egy dagonya ... vagy itató? Ősszel sok ilyen vizes helyet rendbe hozott az erdészet. A kis tavakat kitisztították és környéküket is rendbe tették.

Tetszett ez a rakás. Egy nagy szikla, rajta két "kavics". Kb. itt jelezte a térdem, hogy talán forduljak vissza. Kicsit még tébláboltam, aztán visszafordultam.

Ez egy kb. kilométeres szakasz legalább 15 %-os emelkedővel. Elég kellemetlen volt.

Felértem a teljesítménytúrázók ellenőrző pontjához. Ott egy kicsit nézelődtem. Fiatalok, idősek, nők, férfiak vegyesen. Pecsételtek, tájékozódtak, ittak ... aztán már mentek is.

Na, ugye, hogy tömeg van a Pap-réten? Futó, kerékpárosok, pihenő túrázók és én is.

A Poo kerékpár út. Én inkább leszállnék.

Számozott fák. Lehet kivágják őket, vagy csak leltár?

Itt négy nagyobb fát vágtak ki, de már nő a magonc. Ahogy látom féltve óvják is. Nőj nagyra kis fa!

Az út diagramja.