2013. szeptember 26., csütörtök

Sicambria nyomában

"Szikambria Aquincum romjaihoz kapcsolódó város.

A szugamber germán frank törzset a rómaiak i. e. 8-ban legyőzték és Galliába telepítették, így ezen a néptörzsön, a szikambereken keresztül az 5. századi frank írástudók a népet a trójaiaktól származtatták. A 6. században Tours-i Szent Gergely ősi lakhelyükként Pannoniát említi, a 7. századi Gesta Regum Francorum szerint a trójai eredetű frankok Pannonia határánál várost alapítottak, amit saját magukról Szikambriának neveztek el, és ez az elképzelés terjedt el a középkori irodalomban.

Egy 13. századi francia krónika Magyarország fővárosaként említi. A 13. századi magyar krónikában ez már továbbfejlesztve, Iordanes, a Nibelung-ének és Anonymus után mint a hun történet része jelenik meg. Kézai Simon szerint Szikambriában, Attila hun uralkodó városában (Ősbudán) zajlott le Bleda és Attila testvérharca, valamint a krimhildi csata. A Képes krónika a francia mondákat követve a Szikambria név magyarázatát összekapcsolta Párizs névmagyarázatával és a trójai mondakörrel is, a leírása szerint itt halt meg Attila. A Szikambria elnevezés a népnyelvben is elterjedt a 14-15. században, a 16. századi irodalom is említi." Forrás: itt.

Annyi mindent hallottam már Sicambriáról, hogy gondoltam megkeresem (geocaching). Ide a Wikipédia szócikkét másoltam, hogy legyen fogalmunk Sicambriáról, hogy mi is az voltaképpen. Egy város. Van ettől eltérő, történetileg sokkal merészebb irodalma is Sicambriának.

Elég jól ismerem a Pilist. Sok olyan hely, formáció található a Pilisben, ami akár természetes eredetűnek, akár épített eredetűnek is tűnhet egy olyan naiv szemlélődő számára, mint én vagyok. Alapos ismeretek hiányában megcsodálom ezeket a formációkat, de az értelmezésüket meghagyom szakavatottabb, nagyobb tudású személyek számára. A világ, amelyben élünk megtanított arra, hogy bármi és az ellenkezője is igaz lehet. A történelem nem fizika.

Sicambria romjait Üröm Sadove városrésze felől közelítettem meg. A romok helye pontosan: N47 37.106 E19 00.694. Jó kirándulást!


A hegytető, ahol az egykori Sicambria terült el. Kövek, dombok összessége. Kétségtelen, hogy egyes részletek akár épített eredetűek is lehetnek.

Leginkább egy tisztás ragadta meg a figyelmemet. Valaki ősi magyar öltözetben ősi magyar harcművészetet gyakorolt. Nem tagadom, hatással volt rám.

Ez a kő például lehet faragott is. És lehet több, mint 2000 éves is.

Ez egy kőrakás, amelyet máglyával raktak körül. Lehet, hogy ősi magyar szertartások kelléke?

A máglyát kövekből rakott kör veszi körül.

Sétálgattam a területen. Van hangulata, kétségtelen.

Aztán egy népes csapat érkezett bográccsal és belevalóval. Felnőttek, gyerekek vegyesen. Köztük is volt ősi viseletbe öltözött. Van tűzrakóhely is a területen.

Ez a kő az úgynevezett Szarkofág-kő. Szarkofág: feliratos kő, sírlap, faragvány.

Kicsit közelebbről.

Ez viszont nagyon szép! Kékecske!


2013. szeptember 19., csütörtök

Héregi kilátások

Héreg a Gerecse hegység keleti lábánál, festői völgyben fekvő kis település.

Héreg területe, és környéke már a rómaiak idején is lakott hely volt. Az „újhegyi” szőlő dűlőjének tetején sokáig látható volt egy sánc, ahol többször találtak római kori (Nero római császár idejéből való) pénzérméket. A tatárjárás előtt valószínűleg az ún. faluhelyi dűlőn állott a falu, de a tatárok elpusztították, s jelenlegi helyére települt újra. A község határában a hagyományok szerint a domonkos-rendi barátoknak klastromuk is volt, de nyomai már nem láthatók. Forrás: Itt.

Mi geoládát kerestünk arra. A "kesselés" többek között arra is jó, hogy ilyen csodálatos vidékre is eljutunk, ahova egyébként nagy valószínűséggel nem jutnánk el.

"Gyönyörű sétára invitállak Benneteket a Gerecsébe. A kényelmesen járható turistautak, völgyek, dombok, sziklák tarkította táj minden évszakban kellemessé teszi a kirándulást. Ha figyelmesek vagytok, sok állattal (szarvas, őz, vaddisznó, nyúl) is találkozhattok, mint az velünk mindig megtörténik. A nem messze lévő szőlőnkből gyakran rándulunk ki ide gyönyörködni a szép panorámába. Rálátni innen Tarjánra, Héregre, a Gerecse erdeire." Forrás: Itt.


Kilátás a héregi hegytetőről. Magassága 320 méter. Olyan, mintha hegy lenne. De tényleg!

Kicsit közelebbről, hogy jobban szemügyre vehessük!

A festői héregi völgy.

Háttérben a Gerecse legmagasabb pontja.

A másik irányban a lombok között ellátni Bajnáig.

A késő barokk katolikus templom. Épült 1794-ben, bővítették 1825-ben.

Rendezvényre készültek, ezért nyitva találtuk.

Szép, tiszta, egyszerű. Nagyszerű.

A templom hátulról, oldalról. Szépek a tuják is!

A református templom. Itt zárt ajtókat találtunk.

A református torony.

2013. szeptember 13., péntek

A Silver Horgászpark

A Silver Horgászpark Gödöllő és Isaszeg között félúton, a gödöllői dombság tájvédelmi körzetében fekszik. A park ősfás, parkosított, elkerített környezet. Tűzrakóhelyek, vízcsap, büfé, wc és bérelhető apartmanok várják látogatóikat. Csendre és pihenni vágyóknak kiválóan alkalmas hely, melyhez 3 tórendszer tartozik 9 ha vízterülettel, intenzív rendszeres telepítéssel. Horgászni a partról illetve stégről lehet. Jellemző halfajták: harcsa, afrikai harcsa, csuka, ponty, süllő, amur, kárász, keszeg. Törpe harcsa nincs! Forrás: Itt.

Gödöllő és Isaszeg városok között egy nagy kiterjedésű "tőzeges horgásztó" alakult ki, mely több tórendszerből áll. Tájvédelmi körzet, melynek célja a természetes erdőtársulások, tölgyes, juharos, kőrises, galagonyás láperdők és élőviláguk megmentése. Ma kitűnő horgászparadicsom. Forrás: Itt.


Mondhatni idilli. A tavak környéke maga a természet.

Mikor megpillantottam ezeket a "fafejeket", a Húsvét-szigetek jutott eszembe. Pont itt, Magyarországon, ne lennének "fafejek"?

A tavak partján minden adott a pihenéshez. Akinek kedve van, akár horgászhat is.

Ennyi tó egy helyen!

Itt belóg egy horgászbot. Pszt! Csak csendben, nehogy elriasszuk a halakat.

Ezt bizony megkívántam!

A területen nem csak horgászni lehet. Van itt minden!

A park felkeresését horgászoknak feltétlenül ajánlom.

2013. szeptember 11., szerda

Isaszeg

A Rákos-patak mentén, a Budapest-Hatvan vasútvonal mellett, Gödöllő várostól 9 km-re, a Gödöllői-dombság kapujában, nagyon szép természeti környezetben található Isaszeg.

Kiemelkedő eseménye a község történetének az 1848/49-es szabadságharc legfényesebb magyar győzelme, amelyet 1849. április 6-án aratott a Görgey vezette magyar fősereg a hátráló osztrákok fölött.

Isaszeg néhány nevezetessége: a temetőben álló Szent Márton Római Katolikus templom, az "Öregtemplom", amely a XII. században épült és műemléki védettséget élvez; a tavaszi hadjárat isaszegi csatájának emlékműve a Szobor-hegyen; a településtől délre Katonapallagon található honvéd-sírok, amik a Klapka György vezette magyar és az osztrák hadsereg ütközetének emlékét őrzi.

Forrás: Itt. Honlap: Itt.

Az Öregtemplom és a temetődombra vezető lépcső.

Az Öregtemplom műemlék. Csak kívülről tudtuk megnézni, természetesen zárva volt.

Az Öregtemplom mellett található a kálvária. Egyszerű, de nagyszerű.

Az Öregtemplom a kálváriadombról.

A kálvária.

A "modern" római katolikus templom a kálváriadombról nézve.

Az isaszegi csata emlékműve a Szobor-hegyen.

A szobor Radnay Béla szobrász alkotása.

Az emlékmű környezetében hangulatos pihenőhely került kialakításra.

Elkél a segítség.

A "honvéd-sírok" emlékhely.

Tisztelgés az ismeretlen osztrák katona emlékének. Láttam ilyet törökben is. A szovjeteket még inkább bontják.

Emlékművek, kopjafák ...

Emlékművek, kopjafák ...

A csata története fába vésve.