2012. november 30., péntek

Kirándulás a Gellért-hegyen

"A Gellért-hegy Budapest I. és XI. kerületében a Duna jobb partján álló, 235 m magas kiemelkedés. A Dunára néző meredek sziklafala és a tetejéről nyíló pesti panoráma páratlan látvány. Budapest ékkövének is szokták nevezni. Az UNESCO a Gellért-hegy tetején fekvő Citadella erődjével, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

A Gellért-hegy ma a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. A környezet már rég nem a természetes, de egyes – főleg a nehezen hozzáférhető – helyeken megmaradtak az eredeti élővilág egyes képviselői. Ilyenek például a kőris- és hársfák, a karsztbokorerdők és a gyertyános-tölgyesek. A meredek, sziklás keleti részeken még fennmaradt a dolomitsziklagyep, a csikófark (Ephedra distachya), és a Magyarországon csak itt élő sárgás habszegfű." (forrás: hu.wikipedia.org)


Ez a hegy a Gellért-hegy. A tetején a Citadella és a Szabadság-szobor. Látható még a képen a Gellért-szálló, a sziklatemplom és a Szabadság-híd. Stb.

A sziklatemplom bejárata. A bejárat sokáig be volt betonozva, nem lehetett látogatni a templomot. Most, a belépő kifizetése után be lehet menni. A hitéletet gyakorlóknak nem kell belépti díjat fizetni. Vajon, hogy tesznek különbséget?

Turisták ismerkednek államalapítónkkal. A szobor a sziklatemplom előtti teraszon áll.

A Szabadság-híd a teraszról. Szerintem a legszebb híd a Dunán. Szerinted?

Kiépített és jelzett út (Z és Z 3) vezet fel a hegyre. Az úton lehet gyönyörködni fővárosunk panorámájában. A látvány szép. 

Az Erzsébet-híd és a szállodasor. 

Fejünk felett a Szabadság-szobor.

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe, felemelt kezében pálmafaágat tartó nő alak, Kisfaludi Stróbl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti, több kisebb szobrot is magába foglaló kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmű volt; a német hadsereget Budapestről kiverő szovjet hadsereg haditettének emlékére állították. A kommunista rezsim bukása és a szovjet „felszabadítás” átértékelése után a szoboregyüttest jelentősen átalakították és a szovjetekre való utalásokat eltávolították. (forrás: http://hu.wikipedia.org)

Itt fenn mindig nyüzsögnek a turisták.

Harci emlékek. 

Budapest látképe a Citadellától.  A látvány szép.

A budai Várnegyed. De látszik még a Hármashatár-hegy is.

Városnéző buszok. Nem szeretem őket. Szerintem csúnyák, zajosak és szagosak. A szervezők leszólítják a potenciális utasokat az Andrássy úton ... 

A hegy túlsó oldalán.

A hegy túlsó oldalán gyönyörű, rendezett pihenőpark található.

Itt már csendesedik a nagyváros zaja. Itt akár pihenni is lehet.

Kutyasor? Szoborjátszótér. Képzelj rá gyerekeket!

Néhány fa már őszi gúnyát öltött.

Lassacskán visszaérek a sziklatemplomhoz. 

Ez a hegy a Gellért-hegy.

2012. november 29., csütörtök

A gödi Duna-part

Göd Budapesttől északra fekszik a Duna bal partján. Budapest határától csak 10 kilométer a távolsága, de a "0" kilométerkőtől már 20. Megközelíthető vonattal is, busszal is, autóval is. Valószínűleg hajóval is.

Azt hallottam, hogy a gödi Duna-part nagyon szép, és van ott egy homok-sziget, amire csak alacsony vízállás esetén lehet átjutni. Amikor augusztus végén arra jártam, a vízállás optimálisan alacsony volt, hát lesétáltam a Duna-partra körülnézni, és egyúttal a homok-szigetet is felderítettem. 

Sok érdekességet láttam. Az Alsógöd-Horány rév magasságában van a gödi vízparti élet központja. Nagy park, éttermek, strand, legalábbis zuhanyozó rendelkezésre áll. Hajókikötő, és ha jól láttam lehetőség van sporthajók, kenuk bérlésére is. Szóval jó hely a gödi Duna-part. Az tuti, hogy jövő nyáron visszatérek egy evezés erejéig.

Arra a Duna-partra gondolok, ami körülbelül itt van: N47 40.835 E19 07.609. (Göd hosszan elnyúló település.)


Nagy, széles lépcső vezet le a Duna-part szintjére.

Hangulatos liget ad árnyat a forró nyári napsütésben.

Indul a komp Horányba. Csak személyjárat.

A fák alatt az egyik étterem terasza. Éppen ebédeltettek. Mellette termelői mézet árulnak. Vidéki hangulatom lett.

Egy másik étterem, azaz csárda.

A kikötő. Hajók mindenütt. Kicsik és nagyok. A parton kenuk. Dzsunkák. :)

Néhány napimádó napozott. 

Egy furcsa szerkezet. Hajó, az biztos. Nekem a szerkezetről az Everglades mocsarak jutottak eszembe Floridából.

A horányi révkikötő. Tetszik, ahogy kis hajóval közlekednek a községek között.

Sétány vezet végig a Duna-parton. 

A gödi homok-sziget. Gyakran van víz alatt. Távolban a Vác fölött magasodó Naszály.

Nagy volt a part, a Duna erős apadásban volt.

Lehúztam a cipőt és a zoknit, bokáig belegázoltam a vízbe. Kellemesen felfrissültem.

Még a Vörös-kő is látszik Leányfalu fölött.2012. november 27., kedd

A Majdán-fennsík

A Majdán-fennsík Pomáz mellett fekszik. Akkor jártam arra, amikor az Oszoly-csúcsról leereszkedtem a fennsíkra geoládát keresni. Ott dugták el. 

A fennsík Pomáz déli oldalán található. Egy füves síkság, bozótosokkal, érdekes növény és állatvilággal, a talaj síkjából kiálló sziklákkal, a sziklákon sütkérező gyíkokkal, tavasztól őszig nyíló virágokkal. Kedvelt lovaglóhely. A környéken több lovarda is működik.

A fennsíkon szinte állandóan fúj az észak-nyugati irányú szél. A leírás szerint: "A terület növényvilága fajgazdag nyílt dolomit sziklagyep, ebben számos értékes gyógynövény, illetve védett növény él, így a kakukkfű, a hosszúfüzérű harangvirág, az apró nőszirom, a fekete kökörcsin és az árvalányhaj, amely a térségben csak Pomáz, Szentendre, és a Pilis-hegy egyes gyepterületeire jellemző." (geocaching.hu)

A fennsíkot nyugatról az Oszoly-csúcs és a Csúcs-hegy, délről a Kevélyek vonulata szegélyezi. Az Oszolyról a S jelzésű ösvényen ereszkedtem le. A fennsíkon egymást keresztezik az ösvények, bejárhatod. Nekem tetszett! 


Lefelé az Oszoly-csúcsról. A hegyoldal lankásan ereszkedik le. A szemközti hegyoldalon Pomáz házai láthatók.

Ellátni egészen a Kő-hegyig. A Kő-hegy Pomáz és Szentendre között található, tetején a Petőfi-pihenővel.

A Kő-hegyi sziklák. A sziklák tetején található a Petőfi-pihenő.

A Majdán-fennsík egyik érdekessége a Magyar vár. A várban szinte mindig történik valami ...

A két Csikóvár-hegy.

Jobbra a Kevélyek vonulata. A szél lefekteti a füvet.

Kelet felé. Az erős szélben jól a fejembe kellett húzni a sapkát, sőt a dzseki kapucniját is felhajtottam rá.

Dél felé. A napot most felhők takarják. Balra a Nagy-Kevély, középen a Kis-Kevély.

Pomáz és a Magyar vár.

Nyugat felé. Ebből az irányból nem is látni az Oszoly szikláit.

Egy nyári kép. Az árok után kezdődik a fennsík.

Pomáz. Zivatar készülődik.


2012. november 26., hétfő

Augusztusi barangolás Esztergom környékén

Egy augusztusi hétvégén Esztergom környékét jártuk be. Új utak után néztünk ... Meglátogattuk a Kis-Strázsa-hegyet, megpróbáltuk bejárni a Strázsa-hegyi Tanösvényt. Sajnos ez csak részleteiben sikerült, a tanösvényre feltétlenül ráférne egy felújítás. Megérné. Kiindulási helynek az N47 44.885 E18 44.259 koordinátákon található bemutatóközpont parkolóját ajánljuk. Parkolóhely bőven akad és ingyenes.

A hegy bejárása után a Z_ jelzést követve kelet felé megnéztünk egy hadifogoly temetőt, majd elsétáltunk az N47 43.974 E18 47.206 ponton lévő tank-beállóig, ahonnan visszafordultunk. Az út elvezet a Nagy-Strázsa-hegy mellett. A vállalkozóbb kedvűek a Nagy-Strázsa-hegyen megkereshetik a Sátorkőpusztai-barlang alsó és felső bejáratait. Ez oda-vissza egy 15 kilométeres kirándulás volt. Vannak meredekebb szakaszok, de összességében inkább kényelmes sétáról van szó.

Ezek után levezetésként átkocsiztunk az Esztergom-Kertvárosban található Palatinus-tóhoz (N47 43.873 E18 44.111), ahol ittunk egy nem túl rossz kávét. A büfés hölgy a szívét-lelkét belefőzte, ezért nem reklamáltunk ...


A Kis-Strázsa-hegy a parkolóból. Tetején kilátó és GSM torony. Oldalán tanösvény és kilátások.

A látogatóközpont tantáblája.

A hegyoldal. Ez egy kopár hegy. A kirándulás útvonalán kevés árnyékot adó fa nő, ezért nyári tűző napsütésben fejvédő viselése mindenképpen ajánlatos. Bírni fogod.

Pilisi kilátás a hegyoldalból.

A tanösvény. Ez a fa egy molyhos tölgy.

Tanlépcső. Több tantábla is hiányzik, csak a GPS jelezte, hogy itt minek kellene lennie.

A csúcson (tetőn). A torony le van zárva nagy lakattal. Nem tudtunk feljebb menni. A kilátás innen is pazar.

Esztergom jelképei: a Bazilika és a Mária Valéria-híd. 

A kirándulás útvonala egy "fokozottan védett természeti területen" vezet, a kijelölt útvonalról (Z_) letérni tilos. A tiltást komolyan kell venni, a tévelygést súlyosan büntetik.

A 7. számú hadifogoly temető. Feltárása, kialakítása most van folyamatban. Bízom benne, hogy egyszer a tisztes kegyelet mindenkit meg fog illetni.

A temető bejárata.

Az út a Pilisbe vezet.

Itt jobbra térj, ha a tank-beállót keresed ... Ha csak úgy sétálgatsz, balra is térhetsz.

Előttünk a Kétágú-hegy. 

Innen még 200 méter a tank-beálló. A fák között nem láttam semmi képezésre érdemest. Sűrű erdőben vezet az út. Itt szemben az a hegy, a Vaskapu-hegy Esztergom fölött.

A visszafelé úton a Vaskapu-hegy végig képben lesz a jobb oldalon. Látványa állandóan változik a felhők takarásának megfelelően.

A Bazilika.

A Bazilika is végig látható a visszaúton. Szeretek gyönyörködni benne. Izgalmas, szép épület.

Izgalmas, szép táj.

A Palatinus-tó Esztergom kertvárosban, rálátással a Kétágú-hegyre.  Tegnap hűvös esős idő volt, csak néhányan merészkedtek ki a strandra.

Bólyán belül úszni TILOS. Úgy látom, ma mindenki komolyan veszi a figyelmeztetést.

Jó nagy plázs is tartozik a strandhoz. Lehet napozni, el lehet húzódni árnyékba. Tiszta, rendezett.