2012. május 31., csütörtök

Pilisborosjenő környékén

Pilisborosjenő a hivatalos megfogalmazás szerint a természetjárás szerelmeseinek kedvelt helyszíne.

Van benne valami. Közel van Budapesthez. Csillaghegytől légvonalban csak öt kilométer távolságra van. Volánbusszal lehet leginkább megközelíteni, a 840-es járat félóránként indul az Árpád-híd autóbusz állomásról.

Autóval a 10-es főúton közelíthető meg. De gyalog sincs túl messze Csillaghegytől, ahogy fentebb olvasható, csak öt kilométer.

A község fölött húzódik a Kevély-nyereg, a három "kevély" csúccsal. Érinti a községet a kék jelzés és a kék kerékpáros jelzés is. És még sok más jelzés. :) Pilisborosjenő központjától 2 kilométerre építették fel az Egri vár "másolatát", ahol az Egri csillagok című filmet forgatták.

Feltétlenül javasolom, hogy járd be Pilisborosjenő környékét. Vidd a gyerekedet is. Életre szóló élményekkel lesztek gazdagabbak.

Egy napot én is rászántam:


A sárga pettyek gyöngyök. Ez a Gyöngyök útja zarándokút jelzése. Via Margaritarum. A rövid szakaszát már bejártam. :)

Ez egy elég meredek kálvária. Szép lassan felsétáltam, ha már arra jártam. Jó a kilátás fentről.

Ahogy gyönyörködtem a Kevélyek vonulatában, egyszer csak észrevettem azt a sok kis embert. Nagyon siettek valahová, volt amelyik futott ... Nem értettem a dolgot ... Aztán rájöttem, hogy egy teljesítménytúra résztvevői sietnek annyira.

Én sétatempóban fogadtam magamba a természetet. Nem volt szintidőm. Átlagos túrasebességem 2,3 km/óra. Van, hogy gyengébb. :)

Sárgálló hegyoldal.

Nem tudok betelni vele. Nem az Alpok, de a miénk.

Ott a sziklán, a fenyő vízszintes ága alatt, ahol a kis ember alakok vannak, ott volt egy ellenőrzési pont a teljesítménytúrázóknak.

Most talán egy kicsit jobban ki lehet venni ...

Ez a hölgy nem nevezett a  teljesítménytúrára. Virágözön veszi körül és nagyon néz valamit ....

Ezt a sziklát nézte. Hmmm. Érdekes.

Az "Egri vár" főbejárata. Tárva-nyitva.

Ők neveztek a teljesítménytúrára. Kezükben az út leírása.

Jelesebb ünnepeken a vár közösségi szórakozási igényeket is kielégít. Olyankor lehet enni, inni és műsor is van.

Szóval az a szikla, amit a hölgy csodált az a Teve-szikla. Csak nem árultam el rögtön. Tiszta teve. Nem?

Nézd meg közelebbről. Fentről vajon teve alakja van? :)

2012. május 30., szerda

A túrazokni

A túrazokni túrázásra, kirándulásra való. Szabása, kialakítása, kidolgozása is a célnak van alárendelve. Szerepe az, hogy a lehető legkényelmesebbé tegye lábad számára a gyaloglást, és megakadályozza a járást megnehezítő, esetenként szinte lehetetlenné tevő, vízhólyagok kialakulását.

Amikor megvetted túracipődet, akkor remélem figyeltél rá, hogy legalább egy számmal nagyobbat vegyél a lábad méreténél. Ha befér a mutató ujjad a sarkad és a cipő kérge közé, akkor jól választottál. Erre azért kell odafigyelni, hogy a cipőbe még a túra zokni is beférjen a lábad és a cipő közé. És azért is, mert gyaloglás közben legalább egy fél számot nyúlik a lábad. :)

A túrazokni anyaga mindig vastagabb, mint egy akármilyen zoknié. A téli túrazokni még vastagabb, mert a téli zokninak a hideg ellen is védenie kell lábainkat.

Vastagsága dacára jól kell szellőznie, hogy ne izzadjon meg a lábunk, és szerencsés, ha az illatok is kiszellőznek útközben. A túrazokni talpkiképzése olyan, hogy a nedvességet elvezeti zoknin kívülre, a cipő pedig kiszellőzi. A cipők anyaga manapság valamilyen-tex, ami klímamembrán kialakításával megakadályozza a láb befülledését.

A túrazoknik szabása illetve kialakítása pontosan követi a láb felépítését. Nem szabad, hogy elforduljon a lábadon. Egy mindennapi zokni sarka, minden további nélkül képes ráfordulni a lábfejedre, és közben semmilyen problémát nem okoz a mindennapokban. Ezt egy túra zokni nem engedheti meg magának, mert akkor a vízhólyag garantált. A túra zokni sarka egész nap a sarkadat védi. Ha nem így van, akkor az a zokni nem alkalmas túrázni.

A túrazokninak rugalmas anyagból kell készülnie, hogy mindig rásimuljon körbe a lábadra. Ne alakuljanak ki gyűrődések, ne csússzon előre vagy hátra a lábfejeden, mert az beláthatatlan következményekkel járhat. Néhány száz méter és érzed az égető érzést a sarkadon, vagy a lábujjadon. Azonnal állj meg ilyenkor és igazítsd meg a zoknit és a cipőt. Talán még nem késő.

Az anyag rugalmasságát elasztán szálak hozzáadásával oldják meg, illetve egy gumírozott sávval, ami "felfeszíti" a lábfejedre a zoknit és így nem csúszkál össze-vissza a lábadon. A másik véglet sem jó, ha a zokni esetleg elszorítja a lábad keringését.

A túra zokni belső kidolgozása igényes. Az orr és sarok részek elvarrásai során odafigyelnek arra, hogy ne képződjenek göbök, ne maradjanak lelógó szálak, stb. Ha kifordítasz egy zoknit, meglátod miről beszélek. Ezek a göbök, szálak a legveszélyesebb ellenségei a lábadnak egy hosszabb út alatt.

Vannak, akik azt mondják, hogy a túrazokni anyagában ne legyen pamutszál, mert az magába szívja a nedvességet, nehezebben szellőzik, így potenciálisan nagyobb veszélyt jelent a lábadra, mint egy tiszta műszál zokni. Van tiszta műszál zoknim is, van tiszta pamut zoknim is. Személyes tapasztalatom nem erősíti meg azt, hogy a pamutból készült túrazokni kevésbé alkalmas túrázásra. :)

A túrazokninak is van ára. A túrára alkalmas zokniknak is van ára. Az "árolló" meglehetősen tágra nyílik. Van 400,- Ft/pár árszint, de van 5.000,- Ft/pár árszint, sőt drágább. Az olcsóbb szegmensről van tapasztalatom, ami kedvező. A drágábbról nincs. Olvastam teszteket, állítólag azok is megfelelnek túrázásra. :) Csak azt nem értem, miért kérik el egy cipő árát egy zokniért.

2008. évi dizájn. Anyaga 100% műszál. Erőteljes sarok és orrész kialakítás. Kicsit bolyhosodik, cserére érett. Beszerzéskori ára: 990,- Ft/3 pár.

A lábfejnél a "feszítő" zóna, hogy a ne csúszkáljon előre-hátra.

Szinte ugyanaz, mint az előző. Csak tiszta pamut és nem túra, hanem tenisz zokni. A díszítő sor is más. :) Túrázni kiválóan alkalmas. Árszintje hasonló volt. 330,- Ft/pár.

Itt is megfigyelhető a lábfej rész célszerű kialakítása.

Erre cseréltem. Tenisz zokni. Kevert anyag. Szintetikus és pamut szálak keveréke. Elasztán is van benne. Még bizonyítania kell. Árszintje 400,- Ft/pár. 2012. évi dizájn.

A lábfej rész flexibilitását nem a szokott módon biztosították. Alig várom, hogy kipróbáljam.

Remélem sikerült hasznos tanácsot is adnom. :)

A zoknit kipróbáltam. Hozza a várakozásaimat. "Tiszta száraz érzés."
2012. május 29., kedd

Tököli kirándulás

Tököl a Csepel-szigeten található. Egy verőfényes április végi napon arra gondoltam, hogy elkezdem felderíteni a Csepel-szigetet. Úgy is tettem.

Miért éppen Tököllel kezdtem? Talán azért, mert sokat hallottam a tököli repülőtérről. A tököli repülőtér katonai repülőtér volt 2001-ig. Sokáig szovjet légi alakulatok állomásoztak rajta, majd a magyar kormányzati légi szállítási feladatokat végző szállítórepülő század állomásozott a repülőtéren. Azt hiszem ma már nincs igazán katonai vonatkozása, de nem is nyilvános repülőtér.

Ahogy lenni szokott a tervekkel, ha már ott voltam, elfelejtettem megnézni a repteret, a többi látnivaló elcsábított. Mert mit is látnál egy repülőtéren? Füves vagy betonos kifutópályát, egy tornyot és néhány hangárt.

A repülőtér helyett inkább barangoltam egyet a Duna-parton, sétáltam egyet Tököl központjában és felfedeztem a tököli parkerdőt, a tököliek kedvelt kiránduló helyét.

Útban Tökölre megálltam Lakihegyen és megnéztem a rádiótornyot. Az antenna ipari műemlék, de működik. (állítólag)

A torony 314 méter magas és 280 tonna.

Hihetetlen, hogy ez a két félgömb tart 280 tonnát.

A tököli Duna-part csodálatos. Erős szél fújt, a Duna hullámai tajtékot vetettek.

Észak-nyugat felől ömlik a szél. A távolban Budapest, balra löszfal a túlparton.

A löszfal vaskori sáncot, és bronzkori földvárat rejteget. És három kilátóhelyet. Ideje felkeresnem. Relatív magassága a Duna szintjéhez 50-60 méter.

Százhalombatta (kicsi) tornyai. :)

Védett öblöcske, igazi horgászparadicsom.

Földnyelv zárja el a nagy Dunát. Így lesz a Duna vízéből tó.

Tajték is, napfény is, szél is. Káprázatos volt.

Tököl nevezetességei.

Az egykori tököli tűzoltókocsi.

Címeres országalma díszkút. Épült 2001-ben.

A Hősök tere. Szép, rendezett. Méltó a megemlékezésre.

A római katolikus templom.

A parkerdő.

A parkerdő közepén egy nagyon nagy pihenő rét-liget található.

Pihenőhelyek, libikóka.

Még több pihenőhely. És libikóka. :)

Nem teljesen sík vidék, kisebb dombok előfordulnak.

További  pihenőhelyek. És két libikóka. :)

Kicsit üldögéltem, elmajszoltam egy szendvicset, ittam néhány kortyot és hazaindultam.

2012. május 28., hétfő

Budapest, világörökség I.

Budapest földrajzi fekvése, és elődeink átgondolt városfejlesztése eredményeképpen fővárosunk Duna-parti része felkerült a Világörökségi Listára. A világörökségi programot az UNESCO indította 1972-ben. A program célja a kulturális és természeti értékek nyilvántartásba vétele. A programban részt vevő államok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a világörökségi helyszíneket megóvják és megőrzik a következő generációk számára.

Budapest világörökségi helyszínei:

A budai oldalon a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, a Műszaki Egyetem és a Széchenyi Lánchíd által határolt terület, a Gellért fürdő, a gellért-hegyi Szabadság-szobor, a Citadella és a Duna-part a Margit hídig.

A pesti oldalon a Parlament, a Roosevelt tér a Magyar Tudományos Akadémia és a Gresham-palota épületével és a Duna-part a Petőfi hídig.

A Duna-parttól távolabb eső helyszínek: az Andrássy út, a millenniumi földalatti és a Hősök tere egy másik posztban kerülnek bemutatásra, remélhetőleg nem túl sokára.

Ha szeretnéd "élőben" is végigsétálni a Duna-part mindkét oldalát, szembesülni fogsz nem túl kellemes körülményekkel is. Ne feledd mind a budai, mind a pesti alsó rakpart nagy forgalmú közlekedési útvonal, annak minden hátrányával.

A Műegyetem, a Gellért szálloda és a Gellért-hegy a Szabadság-szoborral. Előtérben a Duna.
A Gellért szálloda, (fürdő), és a Szabadság-szobor.
A Gellért szálloda és a Szabadság híd. Szerintem Budapest legszebb hídja. :)
A Szabadság-szobor. Az alak pálmafaágat tart a kezében. Eredetileg felszabadulási emlékmű volt és a német megszállókat Budapestről kiűző szovjet hadsereg emlékére állították.
Ennyi látnivaló egy képen!
Itt egy kis Citadella is látszik.
Szépségek.

A Budavári Palota és a Budai vár. És a Blue River Pub. A Budavári Palota ad otthont a Magyar Nemzeti Galériának.
Ez a látkép a világörökség része.
A Pesti Vigadó.

A vár, a Lánchíd, a Mátyás-templom, a Halászbástya.
Kicsit megzoomolva felismerhető a Hilton szálloda is.
A Széchenyi Lánchíd.

Így mind  a két oroszlán látszik. A Lánchíd a legrégibb hidunk. A félreértések elkerülése végett az oroszlánoknak van nyelvük, csak be kell nézni a szájukba. Ott van benne.

Szilárd pillér. Még azt is kibírta, amikor Rutger Hauer vadászgéppel nekiütközött. :) Ha jól emlékszem ...

A Magyar Tudományos Akadémia épülete. Felújítás alatt.

A Gresham-palota

Szép. Ilyen háttérrel csak jó képet lehet készíteni.

Mikor épült, sokat vitatkoztak azon, hogy a Hilton beleillik-e a történelmi környezetbe. Döntsd el te!

A Parlament déli oldala. Mikor annak volt ideje, az Országgyűlési Könyvtárba jártam tanulni.

József Attila a Dunánál. "A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés, s rendezni végre  közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés." Ma is aktuális.

Legújabb büszkeségünk. A közelmúltban egyszer átépítették a Combínók miatt, aztán nagy nehezen felújították.De elkészült.