2012. április 30., hétfő

Május éjszakáján érik az orgona

Az orgonák fő elterjedési területe Ázsia és Kelet-Európa. Az utóbbi területen kaptam lencsevégre néhány általam szépnek talált példányt. A képaláírásokat nem erőltetem. Mit is tudnék mondani ...
Ez nem is orgona :-)

2012. április 29., vasárnap

Nyíregyháza, a terek városa

Nyíregyháza az ország hetedik legnagyobb városa, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye.

Állatparkja európai szinten híres. A parkban az állatok többsége szabadon, ketrecek nélkül él.

A város gazdag programokat kínáló közművelődési és sportintézményekkel, közgyűjteményekkel, Múzeumfaluval, a már említett Állatparkkal, a festői szépségű Sóstóval, magas színvonalú művészeti élettel büszkélkedhet. Sóstó kedvelt pihenőhely a város mellett. Sóstógyógyfürdőn minden van: strand, csónakázótó, gyógyító hatású termálvíz, tavon kialakított szabad-fürdő, parkok csodálatos erdei környezetben. A Sóstói Múzeumfalu 12 holdas területével az ország egyik legnagyobb skanzenje.

A várost "bokortanyák" veszik körül, ami jellegzetes települési forma a térségben. Nyíregyháza szerkezete is jellegzetes. A terek város. Mondják: tér térbe nyílik. Szeretem :-)

A Benczúr tér és névadója.

Nyíregyháza legszebb nője.

Közeledtem hozzá ... ;-)

A Bessenyei tér.

A Bessenyei tér névadója.

Krúdy Gyula és homokfutója a Bessenyei téren.

A Kossuth tér. Balra a Városháza.

Templom a Kossuth tér túlsó oldalán.

A Kossuth tér nyugati oldaláról.

Városalapítás két tér között.

A Hősök tere.

Kölcsey szobra a Megyeháza előtt, a Hősök terén.

A Szabadság tér.

A Nyíregyházi Főiskola parkja.

Sóstógyógyfürdői liget.

Sóstógyógyfürdői hangulat.

A Sóstó.

Erdei "kondigépek".

Erdei "futópad".


2012. április 28., szombat

Tolcsva

Tolcsva Magyarország északkeleti részén, Tokaj-hegyalja középső területén fekszik, Szerencs és Sátoraljaújhely között félúton. Nevét a Tolcsva patakról kapta, amely kettévágja a települést, mint a Duna Budapestet.

Tolcsva idegenforgalmi vonzerejét a sok műemlék, a világhírű hegyaljai bor és a szemet gyönyörködtető, szinte érintetlen természeti szépség adja. A településen sok műemlék jellegű épület található, amelyek tulajdonképpen a neves szőlősgazdák volt kastélyai.

A tájra jellemző szőlő fajták a furmint, a hárslevelű, és a muskotály. Az ezekből készült borok magas minőségét késői szüreteléssel és hagyományos feldolgozással érik el. A mustot hagyományos, több száz éves, nemes penésszel bélelt pincékben érlelik.

Az itt érlelt furmint szalmasárga színű bor, tiszta nyári virágokra, kiváltképp jázminra emlékeztető illattal. Ízében játékos gyümölcsösség és egy kis mézes utóíz fedezhető fel. Mondhatni fenséges. ;-)

A kastély kapuja is szőlőt terem.

Bekukkantottam az udvarra is.

Ahol a furmint terem.

Ez, ha jól emlékszem, muskotályos.

Árvalányhaj.

Sok-sok árvalányhaj.

Ott, messze, a Tokaji Nagy-kopasz.

Még több árvalányhaj.

Szálláshely udvara.

Elárulom: kedvenc szálláshelyem. Ha Tolcsván járok, itt szállok meg.

2012. április 27., péntek

Erdőbénye

Erdőbénye Sárospatak és Tokaj között, a tokaj-hegyaljai borvidéken található. Már az 1400-as évek legelején is említik. Adottságainál fogva igen kedvelt kirándulóhely.

A Rákócziak által építtetett kastély alatt található a Hegyalja egyik legnagyobb összefüggő pincerendszere. A község kádárai látták el (gönci) hordókkal Tokaj-Hegyalját.

Felhívom figyelmedet az erdőbényei máslásra, ami egy "második nekifutásra" készített bor. A máslás száraz bor, amit úgy készítenek, hogy az aszúborok seprőjére ismét mustot öntenek, és újra erjesztik azt. Kóstold meg!

Erdőbénye vendégszerető embereket, gyönyörű tájat, tiszta levegőt, történelmi pincéket, híres borokat, helyi ízeket és színvonalas rendezvényeket kínál az oda látogatóknak.

Erdőbénye, fő utca.

Szemben egy szőlőültetvény. A közepén egy pince lejárója.

Erdőbénye magasról.

Árvalányhaj, a távolban a Bodrog-zug, tele vízzel.

Lankák, szőlők, rétek.

Erdőbénye völgyben.

Az erdőbényei fás legelő. Védelem alatt áll.


2012. április 26., csütörtök

A Bortó

A Bortó a 37-es útról közelíthető meg a következők szerint. Tokaj felől érkezve először a Sárga Borház Csárda sárga épülete tűnik fel. Állj meg feltétlenül és kóstold meg a ház egyik specialitását: tejfölös, füstölt csülkös bableves vanília öntetes túrós palacsintával. Utána nézz le a pincébe. Nyáron lenn a hűvösben csak mértékkel fogyassz, mert fenn a melegben gyorsan hat!

Továbbhaladva a mádi körforgalomból a megfelelő kijáraton kihajtva eléred a Bortót. Szezon előtt jártam arra, még nem lehetett bemenni a strand területére, így nem tudtam meggyőződni arról, hogy tényleg borból van-e a vize. A helyiek úgy tudják ... :))

Van ott panzió, kemping, strand és minden.

Fenn a szőlőhegyen

Ott lenn a Bortó, a panzió, a kemping és a strand

A Bortó magasabbról

Ha túrázni lenne kedved, ilyen ösvényeken teheted a Bortó körül

Görögös hangulatú pihenőhely

Itt már hatott a bor ....