2012. szeptember 24., hétfő

Kisoroszi és a Sziget-csúcs, első rész

Kisoroszi a Szentendrei-sziget északi részén helyezkedik el közel a Sziget-csúcshoz. Nekem nagyon tetszett a község. Hírességei: Újváry Ignác festő és Illés Lajos a legendás Illés-együttes névadó tagja.

Kisoroszitól északra, a Szentendrei-sziget csúcsánál található a Sziget-csúcs. Hát, ott minden van! Étterem, sátorhelyek, strand és sok, a nomád életet kedvelő népek. Imádok arra járni ... !

A képek feltöltése közben jöttem rá, hogy annyi érdekességet kínált Kisoroszi és környéke, amennyi nem fért bele egy bejegyzésbe. Így hát hozzá írtam a címhez, hogy "első rész", azaz folytatása következik.

A főtér sarkán áll az "Illés-ház".

Legenda. http://www.youtube.com/watch?v=pIQ77CLmxRE

Pegazus. A Color-együttes szövege jutott eszembe, némileg átköltve: Ha adtál szárnyat, miért nem engeded, hogy szálljak? http://www.youtube.com/watch?v=tUKv_-iIVQQ&feature=related

A kőbe vésett örvény.

Magyar fahidacska.

Téglamúzeum a támfal oldalán. Ilyet Kőbányán láttam a Mély-tó mellett. Ott egykor téglagyár működött.

Szélkakas helyett szélboszorkány. Aranyos.

A kisoroszi rév. Szemben Visegrád-Szentgyörgypuszta. De hol a hajó? :)

Államalapító királyunk.

Arra van a Sziget-csúcs. Csúcshely!

Ilyen magas volt a víz 1929. március 22-én.

Hasonlóan magas volt 2002. augusztus 18-án.  Szerencse, hogy nyár lévén legalább jégtorlasz nem alakulhatott ki.

Nem a Havanna lakótelep.

Honfoglaló fejedelmünk.

Ez egy emlékmű ...

... a szilva (lekvárfőzés) emlékműve. De mit szólnak ehhez a szilva hazájában, Szatmárban?

Újváry Ignácz festőművész lakóháza.

Emléktábla a ház falán. A táblán írtak szerint mozgalmas életű, termékeny művész volt.

A ház mellett áll a műterem. Talán ez is felújításra kerül.

A református templom. 

A római katolikus templom. 

Régi Idők Háza múzeum. Ide nem jutottam be.

A református templom kicsit másképp.

4 megjegyzés:

 1. Bocsánat, de a Régi idők háza ettől a háztól (ez a fodrász háza) 3-4 háznyira van a központ felé, ahol a Pegazus is és a Református tiszteletesasszony (Illés Lajosné) háza is található.
  Nyárádiné Patyi Beáta (egy közel 30 éve Sziget-spicc lakó)

  VálaszTörlés
 2. Futaki József2015. május 6. 9:43

  Az első kép aláírása téves:
  az épület nem "Illés-ház", hanem 200 éve a mindenkori kisoroszi református lelkész és családjának lakóhelye, egyben a ref. lelkészi hivatal is (egyszerűbb nevén: református parókia).

  Nyárádiné Patyi Beáta,("közel 30 éve Sziget-spicc lakó") bejegyzésére: a "Régi Idők Háza" már nem létezik - ez néhány évig budapestről jött magánkezdeményezésként működött a Jancsó Miklós filrendező által megvásárolt Szépolt Rudolf féle házban. A házat azóta eladták, példaszerű hagyományőrzéssel a jelenlegi tulajdonos restaurálta.

  A "Sziget-spicc" elnevezéshez egy megjegyzés: régi kisorosziak ezt sohasem használták, egyrészt mert nem magyar eredetű, másrészt a hagyományos neve "Szigetorr" volt, mint ahogy a falu főterén lévő Kisoroszi Helytörténeti Gyűjteményben található 1772 körüli térképen is látható.

  Tisztelettel: Futaki (Horog) József
  a Kisoroszi Helytörténeti Gyűjtemény alapítója

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönjük a pontosítást. Üdv: Kirándulások.

   Törlés
 3. Kedves hevenyeszett irasomra valaszolok! Elso megjegyzesem, a kepeket nem en valagottam es toltottem fel, hanem az oldal szerkesztoje.
  A sziget spicc elnevezes pedig nem a falu eredeti lakoitol, hanem evezosoktol szarmazik, akikkel egyutt magam is tobbszor megkerultem a szigetet.Azert csak most reagalok a hozzaszolasokra, 2016-ban, mert most bukkantam ra a cikkre. Azert irok ekezetek nelkul, mert ilyen klaviaturaval rendelkezem ,(mielott barkinel kiverne biztositekot☺).A cikk szerzoje es a sziget orr vagy spicc, csucs (kinek hogy tetszik) rajongoja

  VálaszTörlés