2012. július 20., péntek

Tinnye, a Zajnát-hegy

A Zajnát-hegy a Piliscsaba Tinnye útvonalról érhető el. A hegy meglátogatása összeköthető az Üvegtigris meglátogatásával. Az Üvegtigristől a Zajnát-csúcs 4 kilométerre található. Gyalogolni három kilométert kell, mert egy kilométerre az Üvegtigristől, egy balról bekötő föld mellékút elején jó parkolási lehetőséget találsz.

A csúcs meghódítását a földúton kell kezdeni. A földúton, majd az ösvényen egyenesen kell menni a hegyig. Utána fel kell mászni a hegyre. Ez egy olyan hegy, amit erről az oldalról egy rövid szakaszon tényleg mászni kell. Térkép szükséges, mert erről az oldalról nincs jelzett út a csúcsra.

A Zajnát a sárga jelzésen is elérhető Perbálból vagy Nagykovácsiból, de akkor lényegesen hosszabb túrára készülj. Nagykovácsiból 15 km oda-vissza, Perbálból 11 km.

Lefelé, a meredek szakasz kikerülése céljából, mi is kerültünk egy rövidet a sárga jelzésen. A társam inkább került, de nem akarta lefelé is a meredeket. :)

Valamikor gyönyörű fenyőerdők voltak a Zajnát tetején. Sajnos kipusztultak a fenyőfák. Ez csalódást jelentett számomra, mert fenyőfákra készültem, de így is kínált látnivalót a hegy.

A földútról végig látható a Pilis vonulata.

Mikor felértél a Zajnátra és hátrafordulsz, az egész Pilist láthatod. Már ezért megéri felmászni ide.

Ez pedig a Budai-hegység.

Itt a tar gerincen végig, néhány éve még ligetes fenyőerdő volt. Képzeld el a Budai-hegység panorámáját fenyőfák koszorújában.

Itt is fenyők álltak. A Zsámbéki-medence.

Látod, egy medence is lehet szép. :)

Lefelé a földúton Tinnye irányában.

Tinnye határában lakópark épül. Zöldmezős. :(

Van, "aki" mit sem törődve az egésszel, szorgalmasan dolgozik hétvégén is.

2 megjegyzés:

  1. de szép ez a hely, lehet a következő kerékpár túra során útba ejtjük. Letöltöttem a telcsimre a MOL bringaPONT mobilapplikációt, és tök sok hasznát vettük hétvégén túrázáskor :). Fel vannak tüntetve a vendéglátóhelyek, látványosságok, kerékpártúra-útvonalak http://minu.me/-bringapont

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet. Jó terep bringázáshoz. Érezzétek jól magatokat!

      Törlés