2012. július 25., szerda

A Füzéri vár

A Füzéri vár Füzéren található. A Zemplénben. Szinte szomszédos a Nagy-Milic nevezetű csúccsal. A vár a leírások szerint 170 méterrel magasodik a település fölé, ami nem kevés. A várrom magassága 552 méter.

A vár építésének pontos ideje nem ismert, talán annyi biztosra vehető, hogy a vár 1235-ben már állt. Ahogy lenni szokott a középkori várak esetében, a füzéri várnak is sok tulajdonosa volt az aktuális királyjárástól függően.

A füzéri várrom az egyik legszebb várrom Magyarországon. Feltárása, renoválása folyamatos, egyre nő a várrom látogatható területe. Látogass el te is Füzérre!

A várhoz felvezető út meglehetősen meredek.

Ám, ha egyszer felértél, megcsodálhatod a Zemplén legmagasabb csúcsainak látképét. A legmagasabb a Nagy-Milic. 874 méter magas.

Kilátás dél-nyugat felé. A hegyvonulat a  Zemplén vonulata.

Kilátás dél felé. Az is a Zemplén. A zempléniek szerint a Zemplén a legszebb hegység. Lehet, hogy igazuk van?
Rekonstruált palota belső.

Az ajtókeret is példázza, hogy igényes, színvonalas lakókörnyezetet biztosított lakói részére a vár.

A vár megvédésében jó szolgálatot tehetett annak idején. Szerintem ez egy kartácsszóró ágyú. Mindenféle vasdarabokat lőttek vele, mint egy sörétes puskával. Levágta az ellenséget, mint kasza a gabonát.

A kulturális életet volt hivatott szolgálni ez a szabadtéri színpad. Amikor ott jártam, a sok tavaszi eső miatt megcsúszott a hegyoldal. Nagy területek voltak lezárva. A színpad is.

A vár vulkáni kúpra épült, szilárdan állt a helyén. A Zemplén vulkanikus hegység.

Nincs még egy ilyen szép látványt nyújtó vár Magyarországon.

Szép. Bevehetetlen lehetett.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...