2012. május 17., csütörtök

Tiszalök, parkerdő

Tiszalök leginkább a Tiszalöki Vízlépcsőről és a vízlépcsőre épült vízerőműről híres. Növeli a város ismertségét, hogy 700 férőhelyes magánbörtön épült itt. Ez az első magyarországi magánbörtön. Az intézményben még fodrászszalon is működik.

Az erőmű szomszédságában parkerdő található. A parkerdő tulajdonképpen egy hatalmas arborétum. Területe 31 hektár. Az arborétumban több száz különböző növényfajta található. Az arborétumot a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság alakította ki.

Itt "ered" a Keleti-főcsatorna. Hossza 98 km. Bakonszegnél ömlik a Berettyóba. (Vagy fordítva. :)) A Keleti-főcsatorna és a Tisza találkozásánál kiterjedt üdülőövezet fekszik. Szezonban a tiszai halászlé illatától hangos a táj.

A zsilip, a duzzasztómű és az erőmű épülete.

A duzzasztómű teszi lehetővé a Tisza vízszintjének szabályozását, az áramtermelést.

Az arborétumban hangulatos pihenőhelyek sora található. A fáradt túrázó felfrissülhet egy-egy ilyen helyen. Akár népesebb társaságok is elférnek a pihenőhelyeken.

A Tisza szabályozásának emlékműve.

Baloldalon a mérnök úr, jobbra fenn a kubikosok csoportja.

Hát nem szép? Egyszerű, de nagyszerű.

Az útról letérve vigyázz! Az őszi napfényben pókok sokasága feszíti hálóját a zsákmány reményében.

Az erőmű csarnoka. Ott benn készül az áram a turbinákban.

A szobrot Zsuzsiról a vízhordó kislányról mintázták. A vízhordó kislány az emlékezés szerint vízbe fulladt, a szobor állít emléket neki.

Jobbra az arborétum kőbe rakott bejárata.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése